موضوع : نماز شب
سوره : السجدة آیه : 16
آیه: تَتَجَافَى جُنُوبُهُمْ عَنِ الْمَضَاجِعِ یَدْعُونَ رَبَّهُمْ خَوْفًا وَطَمَعًا وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ یُنفِقُونَ
ترجمه: پهلوهاشان از بسترها [براى نماز شب] دور مىشود، پروردگار خویش را با بیم و امید مىخوانند و از آنچه روزیشان دادهایم انفاق مىکنند.
تفسیر:
1- سحر خیزى و دل کندن از رختخواب، یکى دیگر از نشانههاى مؤمنان است. (تتجافى جنوبهم...) 2- عبادتهایى که با نوعى ریاضت و خفا همراه باشد ارزش بیشترى دارد. (تتجافى) 3- مؤمن، نه مأیوس است، نه مغرور، هم بیم دارد، هم امید. (یدعون ربّهم خوفاً و طمعاً) 4- تواضع، سحرخیزى و انفاق، خصلت دایمى مؤمنان است. (لایستکبرون - یدعون - ینفقون) (همه با صیغهى مضارع آمده است.) 5- رابطهى شبانه با خداوند، باید با رسیدگى به محرومان همراه باشد. (یدعون ینفقون) 6- مورد انفاق، تنها مال نیست، بلکه شامل علم و آبرو و دیگر سرمایههاى انسان نیز مىشود. (ممّا رزقناهم ینفقون)
2- قرآن می فرماید: (تتجافى جنوبهم عن المضاجع ) یعنی ((پهلوهایشان از بسترها در دل شب دور مى شود)) بپا مى خیزند و رو به درگاه خدا مى آورند و به راز و نیاز با او مى پردازند آرى آنها به هنگامى که چشم غافلان در خواب است مقدارى از شب را بیدار مى شوند، و در آن هنگام که برنامه هاى عادى زندگى تعطیل است و شواغل فکرى به حداقل مى رسد، و آرامش و خاموشى همه جا را گرفته و خطر آلودگى عبادت به ریا کمتر وجود دارد
3- درهنگام اقامه نماز شب بهترین شرائط حضور قلب فراهم است با تمام وجودشان رو به درگاه معبود مى آورند، و سر بر آستان معشوق مى سایند، و آنچه در دل دارند با او در میان مى گذارند، با یاد او زنده اند و پیمانه قلب خود را از مهر او لبریز و سرشار دارند.
4- سپس مى افزاید: (یدعون ربهم خوفا و طمعا) یعنی((آنها پروردگار خود را با بیم و امید مى خوانند)) آرى دو وصف دیگر آنها ((خوف )) و ((رجا)) یا ((بیم )) و ((امید)) است . نه از غضب و عذاب او ایمن مى شوند، و نه از رحمتش ماءیوس مى گردند، توازن این بیم و امید که ضامن تکامل و پیشروى آنها در راه خدا است همواره در وجودشان حکمفرما است . چرا که غلبه خوف بر امید، انسان را به یاس و سستى مى کشاند. و غلبه رجاء و طمع انسان را به غرور و غفلت وا مى دارد، و این هر دو دشمن حرکت تکاملى انسان در سیر او به سوى خدا است .
5- آخرین و هشتمین ویژگى آنها این است که : (و مما رزقناهم ینفقون ) یعنی((از آنچه به آنها روزى داده ایم انفاق مى کنند)) نه تنها از اموال خویش به نیازمندان مى بخشند که از علم و دانش ، نیرو و قدرت ، راءى صائب و تجربه و اندوخته هاى فکرى خوداز نیازمندان مضایقه ندارند. کانونى از خیر و برکتند، و چشمه جوشانى از آب زلال نیکیها که تشنه کامان را سیراب و محتاجان را به اندازه توانائى خویش بى نیاز مى سازند.
6- اوصاف آنها مجموعه اى است از: عقیده محکم ، ایمان قوى ، عشق سوزان به الله ، عبادت و اطاعت ، کوشش و حرکت ، و کمک در تمام ابعاد به بندگان خدا.
بازدید امروز: 13
بازدید دیروز: 8
کل بازدیدها: 209640